Galleri Vatnsa

Tilbake til "Mine elver"
Til startsiden

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Elva Vatnsa har sitt utløp fra Heydarvatn, som også er et godt fiskevann. Øverst er Vatnsa stilleflytende og byr på spennende brun- og sjøørretfiske Denne brunørreten ble tatt lengst oppe, på lita flue og stang i AFTM 4. Kveldsola skaper et fantastisk lys over Vatnsa. Sola skinner fortsatt på fjellet, men elva ligger i skygge. Det er fisketid.
Parti mellom de to øverste hølene. I den øverste av disse hølene landet jeg en sjøørret på 2,7 med firerstang. Turens gjeveste fisk for meg. Elva har gravd ut mange grotter i det porøse fjellet. I denne bor en skarv som dessverre ikke var hjemme da bildet ble tatt. Per Bomann-Larsen går mot elva, klar for kveldsfiske. Her ble turens første fisk tatt. En brunørret på 1,3 kg tok en bottle tube under stryket.
Lovende svinger like nedenfor hytta, men her fikk vi ingen fisk. Første kvelden ved hølen ovenfor Horn. Per tar et overblikk. Lav kveldsol over stilleflytende elv. Ørreten dominerte lenger oppe, - men i Horn kom vi i kontakt med laksen! Denne hanngrilsen fra Horn var faktisk den bruneste vi fikk!
Horn. I bakgrunnen ligger hytta vår. Per Bomann-Larsen legger et kast på brekket nedenfor Horn. I fossen nedenfor Horn kan du se laksen hoppe, men på denne vannføringen står fisken parkert i hølen under. I hølen under fossen sto en del sjøørret i kilosklassen. Per prøver seg på dem. Liten sjøørret kan også ta stor flue: Her er min kilosfisk fra fossekulpen.
Flash: Den første sjøørreten tok et juletre i Slagbjørn. Denne hølen bærer navnet Slagbjørn. Per Bomann-Larsen kjører stor fisk. Slagbjørn: Sjøørreten har nettopp hoppet og vist Per hvor stor den er. Ved slagbjørn er det også et settefiskanlegg. Snorene hindrer fugl i å forsyne seg. Stor: Vekta i håvskaftet viser 3,3 kg, og Per Bomann-Larsen feirer ørret-persen med sigar.
Såret: Sjøørreten (3,3 kg) er egentlig for stor til bli avlivet, men siden den har dype sår etter møte med havniøye i sjøen, velger vi ikke å sette den ut igjen. Også denne var spist på av niøye, men elles en riktig kraftkubbe: To kilo fordelt på 54 cm! På strekningen mellom slagbjørn og Minkur er det flere småhøler med mye fisk. Enda en laks har tatt flua. Laksen har endelig latt seg presse ut av djuphølen under innløpet - sluppet seg over brekket og inn i et hull mellom steinene på nedsiden. Fisken må hales ut av hullet mellom steinene. Det går nesten...
Men presset på stanga blir for stort. Den brekker, og jeg må ta snøret i hendene. Laksen er ved håvkanten da fortommen ryker, og fisk, flue og stangtopp forsvinner i hølen nedenfor. 19. august 2008, Minkur i Vatnsa: Per Bomann-Larsen blir laksefisker. Hølen Minkur var perfekt for lett fiske. Her viser en trekilos sin blanke side under 4-erstanga. Enda en smålaks er klar for håven i Minkur. En hunnlaks på 2,9 kg blir satt på rett kjøl før den slippes.
Nedenfor Minkur fulgte et par hundre meter transportstrekning. I bakgrunnen: Hytta. I Hruni fant vi elvas mest tettbefolkede akvarium. Per har sluppet flua ned til stimen. I Hruni står fisken så tett at det alltid vil være en fisk som lar seg friste. Per er i gang. Per har vadet over for å komme i bedre posisjon for kjøring, men kan ikke hindre laksen i å gå inn under steinen. Derfra kommer den aldri ut igjen. Et annet velfylt akvarium er Haukshola. Her er det Per som har fast fisk.
Side om side på bakerste rad: Nederst på brekket sto disse seks. I raden foran (under strømskvalet) sto det minst dobbelt så mange... Denne hannen på 3,4 kg, var turens nest største. Etter kampen trenger fisken en kort hvil før den finner tilbake til plassen sin. Per har forflyttet seg til svingen nedenfor Haukshola. Står det fisk her da? Per myser mot kulpen under fjellveggen.
Til høyre for steinen midt i hølen sto fisken lagvis. Utfordringen var å få ned flua fort nok. En tynt dresset bottle tube på synkefortom ble løsningen, og denne kunne strandes i grønska. 3,5 kg: Feit, blank og turens største. Nedover i dalen vider landskapet seg ut. Plutselig ble det dekning for mobilen, og Per setter av et kvarter til å skjøtte butikken hjemme.
til toppen