Galleri Ranaelva

Til Startsiden

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Hytte og leiebil fulgte med i pakka fra villaksauksjonen. Ovenfor lakseførende strekning vaket brunørreten flittig. Det var bare å knyte på tørrflua og hente middagen. Reinfossen går stor. Her kommer ingen fisk opp. Det er lov å prøve seg... Tett innunder fossen tok denne Helgarderingen. Med lengde ca. 55 cm må den gjenutsettes og skal ikke ut av vannet.
Slapp med skrekken denne gangen. Stein Evensen kjører sjøørret i kilosklassen. Sjøørreten er nå fredet i Ranaelva og denne settes pent tilbake. Mellomlaks skulle tas ut i 2017, så denne hakan på 71 cm ble matfisk. Sølvblank målaks på lav vannføring matches perfekt med en tifoter i klasse 8 med intermediate klump.
Per Bomann-Larsen prøver lykken under Reinfossen. Et drøyt år senere er Per på plass igjen - under helt andre forhold. Med minstevannføring og strålende sol, er det vel verd å finne fram nifoteren og tørrflueboksen. En mellomlaks på ca. fem kilo har tatt flua og byr på god fight på 6-erstanga. Dessverre varte den ikke så mye lenger. Lite vann: I midten av august er vannføringen bare 23 kubikkmeter/sekund.
Tohåndskast over hodet er alt mer sjelden å se, men Per har teknikken inne. Per speyer på favorittplassen sin. En pen laks landes på motsatt bredd. Per har oversikt fra gapahuken. Oppgradert: Samme gapahuk seks år senere. Stein Elvestad og Halvor Røberg tar pause.
Første laks tok "Helgarderingen" etter en halvtimes fiske. Sliten nå. Fisk som skal gjenutsettes bør ikke løftes ut av vannet etter halen, men kan godt styres på plass. Liten tvil om at dette er en vill hunnlaks, og med lengde 87 cm og vekt på ca. 6,5 kilo, skal den ut igjen. Det våte svaberget er en fin plass å løsne kroken på. Et kjapt smil til fotografen.
Per kaster med publikum i gapahuken på andre sida. Enda en laks har tatt flua, - aller nederst på brekket. Stryket nedenfor er stritt og langt, og vannføringen ca. 280 kubikkmeter i sekundet. Jeg løper etter, men laksen og strømmen tømmer snella for backing. Jeg har fått noen meter line tilbake på spolen, men så blir snøret slakt.
Oppgradert 2: Lodgen som fulgte med i 2017 hadde en helt annen standard enn hytta fra tidligere besøk. Stein Evensen kjenner Ranaelva bedre enn noen. Per følger guidens anvisninger med interesse. Stein Evensen fisker på Forsbø/Kobbforsen. Stein kan kaste spey med tohåndstang! Jeg har byttet til enhånds, og snart står Orvisen i bue.
Stein tar bilder mens jeg vader mot land. Ingen laks, men en liten sjøørret som må bite i gresset. Det er først tvil om det er en brunørret eller sjøørret, men da jeg får renset den og den viser seg å være rød i kjøttet, er de lokale ekspertene klare: Det er sjøørret. Brekket nedenfor hovedkvarteret til Rana Laksefiskerforening er gjerne det første stedet fisken stopper. Vannføringen i Ranaelva kan være høyst variabel. Siste døgnet steg den fra ca. 40 til 850 m3/sek på 10 timer!
til toppen