Galleri Lygna

Tilbake til "Mine elver"

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Slik ser Kvåsfossen ut når Lygna går med ca. 60 kubikkmeter i sekundet. Her kommer ingen laks eller ørret videre. Øyna Camping er fiskecampen i Kvås. Innoset til Nodehølen: Et godt sted å starte. Denne "hakaen" på 4.5, er min største så langt i Lygna. Nodehølen i Kvås er en god fiskeplass.
En fin "haka" på 3 blank. Asbjørn Stokkeland har vokst opp ved Nodehølen, og vet hvor disse står. Også denne, på 3,2 er tatt i Nodehølen. I strykene mellom Nodehølen og Lille Breihølen finnes også standplasser for fisk. Bak ungdomshuset i Kvås ligger en gammelkjent fiskeplass.
Familiefiske i lille Breihølen. Store Breihølen sett nedenfra. Store Breihølen fra vestbredden. Sanbanken i forgrunnen er perfekt for landing av fisk. Parti der Lygna roer seg ned mot Vemestad. Nesten helt blank, og nesten 3 kilo - tatt i Vemestad.
Rune Skullestad debuterer i Lygna. Etter kyndig guiding har han snart en laks på kroken! Hvilken debut som Lygna- og laksefisker! Med 4,6 kg er Runes første en hekto større enn min største Lygnalaks. Feit og blank: 3,2 kilo fordelt på 65 cm. Grilse eller mellomlaks? Blank hanngrilse på 1,8 kilo tatt på enhåndstang ved minivannføring. Nedenfor brua i Vemestad ligger flere fine høler.
Tingmonen på Vemestad leies ut til laksfiskere. Sola står lavt. Det er tid for kveldsfiske. Smålaksen på 1,3 kilo skulle ut igjen etter fotografering, men gjenutsatte seg selv med dette sprellet. En kraftplugg på 3,3 kilo biter i gresset. Smågrilsen er ofte slank. Denne, på 1,4 kilo var den nest minste i 2012.
Kjetil Sjølingstad kaster tohånds på Vemestad Kenneth Bringsdal jakter laks nummer 40 i 2013-sesongen. Ny rekord: Sjøørret på 3,2 kilo tatt midt på dagen 28. juli 2012. Helgarderingen har gjort jobben: Grilse på 1,8 kilo. Tradisjonell Lygnapram ved Vemestad.
2011 var en våt sommer. Stor elv og mannshøy geiterams! Den minste laksen i 2011: 2,4 kilo. Brua over denne sidebekken er nesten forsvunnet i "jungel". Her kan du vade over for å fiske fra andre sida. Anbefales ikke på denne vannføringa! Switch-stanga med tohåndshåndtak i miniatyr kan få fisken til virke større enn sine 1,4 kilo.
Tidlig morgen ved Voilen. Morgenstund har sølv i munn: Kl. 07.15 var kvoten på to smålaks fylt. Ned mot den store hølen i Vegge er vegetasjonen fjernet. Fint for bilturistene, men ikke for sjøørret som mister skjul og fiskere som må krangle seg gjennom kvisthaugene. På stor vannføring er det godt fluedrag gjennom den store hølen ved Vegge. Brekket i Vegge er en klassisk sjøørretplass for nattfiske.
Lett tohånds #7-8 og Switch #6 er en god kombo for Lygnafiske. Vegge: I den dype hølen nedenfor brua, står det gjerne stor laks. "Laksesteinen" heter denne, og inntil den står det ofte fisk. To fiskere ved Foss. Min første junifisk i Lygna ble en grilse på 2.0 kilo.
Mellom Foss og Kvelland. Her deler elva seg i flere løp. Den store hølen ved Kvelland er Lygnas mest populære fiskeplass. Kvellandfossen er det eneste reelle vandringshinderet nedenfor Kvås. Her ser vi det midtre løpet. Nedenfor E-18 ligger den store presthølen. Her samles mye fisk på liten vannføring. Lygna renner ut i Lyngdalsfjorden ved Kvavik.
til toppen