Galleri Komagelva

Tilbake til "Mine elver"

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Inngangen til Varangerhalvøya nasjonalpark. Herfra må du ta beina fatt. Ut fra skogen - og inn igjen. Hva skjuler den lille sideelva? Typisk høl i Komagelva. Fisken står gjerne i den smale djuprenna under vegetasjonen på motsatt bredd. Foto: Rune Skullestad Ikke bare enkelt å presentere ei flue for disse to. Foto: Rune Skullestad Sjørøyebestanden er på vei opp igjen i Komagelva, men i august er røya fredet og skal settes ut igjen. Foto: Rune Skullestad
Kartet bedrar: Komagelva er bred, men for det meste svært grunn, og ikke så stor som kartet gir inntrykk av. I de lange partiene med grunne stryk er det ikke lett å finne standplassene. Terrenget minner en søring om høyfjellet, men like bak ligger havet! Hvor det veksler mellom strie stryk og rolige partier kan det finnes fisk. 18-foteren bøyer seg såvidt. Lokalkjente Karl Kristiansen har fast fisk.
Karl Kristiansen har hatt en fin formiddag i elva. Den lokale flua "Komager«n" er sparsomt dresset. Karl bruker den som endeflue i takkelet. Min første Komaglaks var ingen kjempe - ca. 1,5 kilo. Om den ikke var stor, så ble den tatt på tørrflue fisket dead drift, og det veier opp for mye! Den lave Finnmarksola gir ofte et magisk lys.
Fiske i nedre del av Komagelva krever bil. Volvojeepen er bedre egnet for veistandarden enn min leiebil. Allemannskulpen er en mer klassisk høl som egner seg for ulike teknikker. Her står det ofte fiskere. Det meste av grunnstryket ned mot Allemannskulpen er fredet. Her står fisken konsentrert i en liten høl under motsatt bredd. Fredningsonen er behørig merket. Jan Nøtnæs er søring, men har tilegnet seg den lokale teknikken med lang stang og takkel med opphenger.
Kastet er ikke langt, og fluene styres gjennom hølen ved hjelp av 18-foteren. Min fisk nummer to var heller ikke stor, men også den ble tatt på tørrflue. Pukkellaksen gyter visstnok i Komagelva etter å ha spredd seg fra utsetting på Kola. Den er ikke ønsket, hverken som gytefisk eller mat. Hølen ser lovende ut fra høyden, men her var ingen fisk å se. Herfra går det mest i grunne stryk ned til munningen.
til toppen